Почивка на остров Бали-дори и задръствания са мирни


Почивка на остров Бали-дори и задръствания са мирни

Да обичаш Бали, трябва да обичаш тишината. Аз съм заседнал в таксито на кръстопът в малък град  в сърцето на острова. Ние не сме се преместили през последните пет минути и няма помен от някакво напрежение нито в шофьора, нито в останалите автомобили наблизо. Трафика е блокиран, няма светофари и слънцето грее силно.

Почивка на остров Бали-дори и задръствания са мирни

Шофьор на автобус свива рамене. Една жена на мотопед си оправя грима. Кафяво куче скита от другата страна на улицата и кокошки тършуват в мръсотията. Опитайте да си представите такова задръстване в Рим, Банкок или Ню Йорк. Вие не можете да го направите. Но я наблюдавайте Бали, най-спокойният  от тропическите острови, и сърцето ви трепва от насъбралото се удоволствие.

Нищо чудно, че толкова много посетители са паднали под магията на това нежно, безпроблемно място.След  терористичните атентати от 2002 г. и 2005 г. посетителите са избягвали тази дестинация. Но благодарение затегнатите мерки за сигурност, чувството за връщане на доверието е осезаемо. В основния  туристически район, на три мили от бреговата ивица, която се простира от Кута до Seminyak, улиците кипят от живот. Магазин след магазин, търговия от местните занаяти, кафенета подскачат.bali

Flash модерни хотели седят един до друг, храмове с индуски и импровизирани сергии продажба на супа и satay. И почти всички -туристите и местните жители  се усмихват.Далеч от горещите точки, стилен нов хотел, от типа, при който няма подобен построен през последните четири или пет години  е Alila Villas Uluwatu, на юг от острова. Той е като лека, ефирна настройка, кацнал над скалите в безкрайноста басейн като че ли плува над облака, високо над грижите на света.Това е място, от което никога не искам да си тръгна. Просто попитай Стефан, главния готвач, по произход от Нидерландия. Хотели в БалиТой се жени за индонезийка - на плажа и естествено е  да стане баща, а сега прекарва вечерите в хамак гледайки нагоре към звездите с  уиски в ръка.

"Вие виждате живота по различен начин в Бали", казва той, с книга в ръка. Феминизмът не е достигнал в  Бали. Минава една жена на средна възраст носейки огромна купчина от захарна тръстика на главата си, докато съпругът се  разхожда след нея с празни ръце и пуши. Но чувството за общност,  споделянето на домакинската работа и отглеждането на децата е повсеместно.Месните жители харчат 50 на сто от доходите си за религиозни празници. Звучи невероятно, но е лесно да се повярва, докато преминете храм в  храм, всичките  прекрасно поддържани. Церемония следва церемония в безкрайна процесия, независимо дали това е сватба или благодарение за   бога на ориза.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения