Грузия кавказки тур


Грузия кавказки тур

Грузия-едва ли мога да опиша възхищението ни от тази малка страна-магични върхове, невероятни църкви и манастири, мистични гори и ледници, уникална култура и традиции. Изключително гостоприемни хора, живот и здраве другата година пак ще се върнем и ще направим изключително красивият високопланински Кавказки тур.

 

Грузия кавказки тур

Кои места посетихме в Грузия за 10 дни

 • Крепостта Наркала в Тбилиси
 • Реката Арагви
 • Ледника Шара
 • Ледника Чалади
 • Върхът Шхара-5201
 • Църквата Гергети

Върхът Шхара-5201 метра и ледника под него магично място! На фона на най високият грузински връх Казбек 5054 метра си направихме неповторима снимка с жена ми. Едно от най сниманите места в Грузия-църквата Гергети , но трябва да знаете къде точно да застанете за да се получи най-добрият кадър.  На големият язовир в Грузия, по социализма е бил най големият в света, сега вече е на 7 място.

Грузия - една много подценена странна, а толкова красива и с толкова много неща да се видят и опитат. Хората говорят грузински и руски и малко от тях английски, затова предлагам да си закупите местна SIM карта на летището и да си свалите app BOLT ( той е като UBER, но по-евтин).

Трябва ви местен екскурзовод определено. Ние имахме за 4 дни само и без него не бихме успели да видим толкова много. На ден пътувахме по 11 часа с кола и обикаляхме различни места). Струваше ни 100 долара на ден общо. Хостелите и guest house са за предпочитане. Всеки сезон си има своята красота. Ние бяхме там сега октомври и хванахме малко сняг по планините. Беше много студено. Проверете времето преди да решите да отидете.

ГРУЗИЯ – директните полети до там вече отварят много възможности за пътешествениците и търсачите на колоритни емоции. Имах невероятната възможност да се срещна очи в очи с Кавказ, който ни показа суровия си характер и през август.

Към основните забележителности има и дублиращи надписи на латиница. В магазини, хотели и ресторанти по-лесно може да се разберете на руски, отколкото на английски, но младото поколение вече говори. Ориентирате се – докъм 35 - 40 годишните говорят английски и колкото по-млади са, толкова по-голям е шанса да се разберете, а над тази възраст разчитайте на руски, с онова очарователно грузинско произношение което прави контакта незабравим.Georgia-mountains

Случайно разбрах че има малка авиокомпания Vanilla Sky която има редовни полети от Тбилиси до Местия с малки 15 местни самолети. Уредили са също така и трансфера до летището което не е международното летище на Тбилиси а малко летище пригодено за нуждите на компанията. Изключително съм щастлив че успях да летя защото преживяното не мога да опиша нито с думи нито със снимков или филмов материал. Усещането когато летиш с тази малка черупка между величествените върхове на Кавказ е неописуема и трябва да се преживее лично. Между другото най – високия връх в Европа – Елбрус ( 5642 м.) се намира в Кавказ.

И следващите два най – високи върха в Европа са също тука в Кавказ - Дыхтау (5204 м.) и Шхара (5202 м.) Особено приятно впечатление в Местия правят сградата на полицията и летището. Най характерно в тази област са къщите със техните кули, за които много се спори каква е тяхната същност и функция. С увеличаване на туристите в последно време прави впечатление че местните се заемат сериозно със сферата на туризма като подслон в който включват и вечери приготвени от самите домакини или различни турове из планината както и трансфера до Ушгули. Селището е включено в списъка за културно – историческо наследство на ЮНЕСКО.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения