Какво да посетите в Чад


Какво да посетите в Чад

Какво да посетите в Чад, като забележителности и начин на живот на населението? Вещите имат способност да се обезценяват неумолимо. Това което докосва душата ни остава дълго, понякога вечно. Всяко предизвикателството е като гориво за пътешественика. Мечтите му политат далеч напред в света на въображението. Опиянението от новите дестинации е наслада за духа. Излизането от зоната на комфорт е като хапче за дълголетие. Струва си, наистина. Като пътуващ човек мога да потвърдя тези думи, защото често излизам от ежедневните ограничения. Иде реч за едно лудо преживяване в Африка.

 

Какво да посетите в Чад

Какво да посетите в Чад

Тази страна е френска колония от началото на 20 век, до 1960 година. Това обаче не е попречило да запази своя идентичност. Преобладаващата част от територията на Чад е заета от югоизточния край на Сахара. Страната е смесица от различни климатични, почвени и етнокултурни зони. Кулминацията е разбира се платото Енеди. Какво е изваяла природата там не може да се опише с думи. Дори снимките бледнеят пред преживяването в тази различна реалност. Който иска да изостави поне за две седмици ежедневната рутина, да отвори нова страница и се докосне до една различна реалност, нека даде знак.

Тотална автентичност, никакво влияние от никакви туристи. На северозапад се намира езерото Чад. През дъждовният период става много голямо, но през последните години значително намалява като водна площ. Причините са много, но най-важната е глобалното затопляне. Площта му днес възлиза на 17 806 кв. км. Двете най-големи реки са Шари и Логон. Най-високата точка в пустинята Сахара е вулканът Еми Куси – 3415 метра над морското равнище. Труден за достигане и на практика не се посещава от туристи.

Ние бяхме първите европейци, стъпили в този парк. Мястото е направо райска градина за любителите на диви животни. Много красиво и тотално диво, с много редки животински видове. Трудно се стига до там, но си струваше всички неудобства при трансферите.

Това е може би най-дивото и отдалечено от цивилизацията място, където кракът ми е стъпвал (поне през това хилядолетие). На около 17 часа път с 4 Х 4 возила от столицата НДжамена (това, ако имате късмет и всичко е наред с джиповете, на връщане трансфера отне 24 часа).какво да видим в Чад

Много малко други посетители, болшинството, които бяха стигнали до там с чартиран едномоторен самолет. На мен ми се видя малко скъпичко по 3 000 долара на глава при 7 човека група (плаща се и обратния полет) и го направихме с наземен трансфер. По пътя към парка и обратно също беше доста интересно. Някои снимки съм показвал тук, други аз самия още не съм видял.

Самият парк е рай за любителите на сафари за диви животни. За 7 дни само веднъж срещнахме друг джип, могат да се видят, животни, които не са характерни за масово посещаваните паркове и резервати в Африка. На 100% си струваше парите и най-вече усилията по организацията и провеждането на пътешествието.

За мен специално това беше една райска градина с множесто редки птици и животни, които не се срещат в източната или южната част на Африка. Видях доста видове за пръв път - Northern carmine bee-eater, Little green bee-eater, Red-fronted gazelle, Roan antelope (има я и в южните части на Африка, но аз не бях виждал до момента), Central African buffalo, Bush elephants, Kobus kob kob, Pale fox и други.

Какво да видите в Чад

 • Столицата НДжамена
 • Национален парк Закума
 • Езеро Чад
 • Вулкан Еми Куси
 • Пустиня Сахара

Преди време бракониерите са вилняли из парка и са успели да редуцират броя на горските слонове от около 5000 на 500. Слоновете от стрес даже са спрели да се възпроизвеждат. Този проблем е решен преди няколко години със създаването на елитния анти-бракониерски отряд "Черна мамба", трениран от френски специалисти. Те имат различни подразделения - конници с калашници, рейнджъри с джипове и пешаци. Избиването на слонове е приключило, животните са започнали отново да се възпроизвеждат и броят им постепенно нараства. Имахме щастието да се запознаем с взод "Фантом II" от този елитен отряд и да прекараме няколко часа с тях.

Нивото на гида ни беше много високо. Беше обучен в Ю. Африка и Малави и много компетентен за различните видове животни и птици (гидовете се познават най-вече по познанията им за птиците). Джипа също беше супер, за пръв път правя сафари в бензинов (не дизелов) Land Cruiser, който е много, много по-безшумен, което помага да се доближават различните видове, преди да са отлетели/ избягали.

Закума не е най-лесното място за достигане и за уреждане (меко казано), но след като един път съм прокарал пътеката, се надявам да посетя парка отново някой ден заедно с някои щастливи съмишленици.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения