Природни забележителност в Шри Ланка


Природни забележителност в Шри Ланка

Голямо разнообразие от природни забележителност в Шри Ланка и богатата история на този великолепен остров бяха изключително впечатляващи. Но пътешествието няма да е пълно без двете сафарита. Сафари с джип сред дивата природа в националния парк Яла, където видяхме саваната и представители на нейната фауна в естествената им среда.

 

Природни забележителност в Шри Ланка

Природни забележителност в Шри Ланка

За съжаление точно нашата група не успя да види поне един от 40-те диви леопарди, живеещи там. Задоволихме се със слонове, биволи, сърни, елени, крокодили, гущери, маймуни, пауни, мангусти, чакали. Речното сафари направихме по река Маду, по бреговете на която спокойно пребиваваха крокодили и огромни гущери. Пътувахме с малка моторна лодка по една от множеството реки - река Маду . А на островите ни посрещаха местни семейства, демонстриращи занаяти и други дейности от бита си.

По река Маду има повече от 60 острова, някои от тях обитаеми. Условията за живот на тези острови са тежки – няма ток, няма удобства, хората се препитават предимно от туристите като им показват различни дейности от бита си. В случая ни показаха как се прави канела и как се правят покриви от палмови листа. Магазинчета за сувенири и плодове в средата на реката. Естествено в очакване на поредната група туристи.

Кои природни забележителности още посетихме

 • Скалният комплекс в Сигирия
 • свещения град Канди
 • Храмът „Зъбът на Буда“
 • Будисткият пещерен храм в Дамбула
 • националния парк Яла
 • сафари по река Маду
 • Чаени плантации

Трябва да отдам дължимото и на хотелите. Най-впечатляващи бяха тези по крайбрежието - красиви фоайета, безупречно обслужване, широки и чисти стаи, страхотна храна и перфектно поддържани градини. А снимките на невероятните плажове, ще оставя без коментар!

Шри Ланка е типичния пример за екзотичен остров. Струваше си човек да стане в 6 сутринта за този изгрев над Индийския океан. До 1972 г. островът се е казвал Цейлон – в превод „Земя на лъвове“. Днес лъвове могат да се видят само на знамена и монети, но на самия остров лъвове нe живеят от хилядолетия. Плажовете са типични за екзотично място – светло синьо море, мек пясък и надвиснали палми.

Шри Ланка е живописен остров, разположен на южното крайбрежие на Индустан, ограден от водите на Индийския океан и Бенгалския залив. Пещерният комплекс Дамбула е голям храмов комплекс, който е изсечен на скала с височина 350 метра. Негов основател е крал Валагамбах, който прекарва тук около 14 години в изгнание. В знак на благодарност към будистките монаси за помощта им, след завръщането си на трона, той построява първия пещерен храм на живописната планина. Нарича се  "Златният храм на Дамбула" поради множеството позлатени статуи на Буда и най-вече заради 30-метровия Златен Буда в подножието на скалата.Dambulla golden tample

В Златния храм има пет основни пещери и 25 по-малки. Тук се намират 153 различни статуи на Буда. Това е най-голямата колекция от будистки статуи, някои от които са на повече от две хиляди години. Златният храм Дамбула е не само известна туристическа атракция в Шри Ланка, но и един от най-важните будистки центрове, където се намират най-ценните образци на будистката култура. Древният храмов комплекс е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Жителите на Шри Ланка имат специално отношение към опазването на природните ресурси на страната. Пример за това са 12 национални парка и 52 резервата в страната. Перлата на природните резервати в Шри Ланка е националният парк Яла в югоизточната част на острова, на самия бряг на Индийския океан. Площта на националния парк Яла е около 100 хектара. Общо паркът е обитаван от повече от 200 вида птици и 44 вида бозайници, сред които най-големият е цейлонският слон.

Шри Ланка през моя фотоапарат

Сафари с джип е единственият възможен начин да се насладим на невероятната дива природа на Национален парк Яла. Из парка се придвижваме с традиционни открити джипове, с капацитет до 4-6 човека. Туристите обикновено предприемат джип сафари за да видят най-интересните обитатели на парка Яла - дивите леопарди. Тук живеят повече от 40 от тях.Шансът да се видят, обаче е малък. И ние нямахме този шанс.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения