Какво да посетим в Никарагуа


Какво да посетим в Никарагуа

Какво да посетим в Никарагуа, мястото, което винаги ще има по-специално място в сърцето ми. Много пътувам, но Никарагуа за мен е най-емоционалната дестинация (освен родината ми) . Повечето снимки са от ерата преди смартфоните. Била съм и на доста по-красиви места, но тази държава е много специална и интересна. Харесвам по-непознати и по-малко туристически местенца. Първото ми пътуване с раница и без нищо предварително подготвено. Спонтанно решение буквално в последния момент.

 

Какво да посетим в Никарагуа

Наехме микробус и тръгнахме преди изгрев за да успеем навреме да стигнем до границата. Водач ни беше Густаво, местен гид. След час и половина път достигнахме километрична опашка от камиони, които чакаха за проверка. Оказа се, че на влизане в Никарагуа щателно проверяват за трафик на хора, органи и наркотици, а на излизане за оръжие и пари кеш. Освен това дезинфекцират влизащи от Латинска Америка против жълта треска.

Какво да посетим в Никарагуа

 • Вулкан Масайо
 • Сан Хуан дел Сур
 • Езеро Никарагуа
 • Big Corn island
 • Little Corn Island

Както и да е опашка за автомобили с туристи нямаше и след като ни удариха два печата на двете граници се озовахме в Никарагуа. От двете страни по пътя хора продаваха плодове и разни неща. Голяма беднотия. Никарагуа е втора по бедност държава в Латинска Америка след Хондурас. Петдесет процента от населението не работи. Средният месечен доход на шест членно семейство е около 55 долара. Държавата не помага на образованието и здравеопазването. Който има пари си плаща, който няма загива. Средната продължителност на живота за жените е 51 години ,а за мъжете 48 години.

Но все пак целта ми беше не да разказвам ,а да покажа малко от Никарагуа. Първата ни спирка беше за закуска до едно езеро , наречено големия океан със сладката вода. Също направихме кратка почивка до езеро, образувано в кратера на угаснал вулкан. Странно изглежда пейзажа в долината със застинала лава под вулкана Масайо. Гранада е вторият по големина запазен колониален град и може да го разгледате с каляска теглена от коне. Това си е един вид атракция, която се предлага от местното население. Не е много скъпо, но е екологично чисто.Nicaragua

В Гренада посетихме фабрика за производство на пури и фабрика за шоколад. Мога да ви кажа, че всичко се прави на ръка, без никакви машини. Посетихме опожарената катедрала, местна архитектурна забележителност. Друга природна забележителност е голямото езеро НИКАРАГУА. Тук скоро ще започне строеж на нов канал , подобен на Панамския канал, защото трафикът на кораби се е увеличил и стават много задръствания. Първия проект за канала е бил тук, но са го построили в Панама, защото там е най-тясната част от континента.

Сега трафикът е много голям и има нужда от втори канал за който американците са предложили 30 млрд. Долара. Китай е предложил 100 млрд. Долара, а Русия заедно с Япония дават 200 млрд. Долара и започват изграждане на новия канал през 2022 година. В западната част на Никарагуа се намира голямото езеро Никарагуа-от там ще тръгне канала. На изток има много реки. Там ще бъде изградено изкуствено езеро, което ще се напълни от реките. Сан Хуан дел Сур, Никарагуа.

Най-известното курортно градче в страната. Нещо като нашия Слънчев бряг за американските тийнейджъри - евтин алкохол и безкрайни купони - и любимо място за пенсиониране на не особено заможни американци. Посрещнахме 2018та на плажа. Тогава нямаше никакви сигнали, че нещата ще избухнат в кървава баня. Всъщност, в  Сан Хуан дел Сур и сега е спокойно. Little Corn Island е малък остров намиращ се на около 80км от карибския бряг на Никарагуа. Острова е буквално малък рай - с размер около 1,5км единствения начин на придвижване е пеша или колело (няма коли или мотори, скутери).

Какво да си купим от Никарагуа

Не е от най-лесно достъпните, ако искате да избегнете летенето. На мен ми трябваха 8часа автобус от столицата Манагуа до Блуфийлдс, след това 6 часа ферибот до Big corn island и накрая малка моторна лодка (Panga) за около 45 минути.

Варианта със самолет е от столицата до Big Corn (има летище, но са малки самолети) и от там с Panga-та до малкия. Хората тук са различни от тези на основната част, по-скоро приличат на кубинци и почти всички говорят английски. Също така е изненадващо евтино, сравнено с други места из централна Америка. Привет от Гранада - тази в Никарагуа, а не испанската. Най-старият заселнически град на американска земя, запазил много от усещaнето на Стария свят.

Всъщност, в центъра имаш чувството, че си в андалуско село - дори предлагат тапас и сангрия. Малко по-нататък нещата стават тропически. Разходих се до езерото Косиболка  единственият сладководен басейн, в който живеят акули. Изпих чаша айс кафе в La Casa del Cafe, попаднах на импровизиран концерт в църква - изпълняваха Шма Исраел на десетина гласа, няма такова преживяване! Не ми се тръгваше обратно. Догодина пак!

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения