Забележителности в Канада


Природни забележителности в Канада

Най-интересните атракции в Канада се простират по цялата територия на страната, от изток на запад и от юг на север. Това е втората по големина страна в света след Русия и най-голямата по площ в Северна Америка. Канада е покрита с иглолистни и широколистни гори в по-голямата си равнинна част.

 

Забележителности в Канада

Като изключим Скалистите планини, които се намират в западната част и северните райони, където са разположени Големите езера, в останалата част от територията е покрита с хълмист терен. Естествено може да се предположи, че в тази така необятна страна все още могат да се открият нови природни забележителности, макар да знаем, че Канада е една от най-напредналите държави в света. Според нас най-красивата природа се намира в западната част на страната, където може да се насладите на планински пейзажи и красиви ледникови езера. От природните забележителности в Канада, които са изключително много ще започнем с Mount Asgard  на остров Baffin.

Трудно може да се опише тази величествена природна картина – по-добре е да се види в действителния си размер. Това са две високи 1000 метра отвени скали, които са предизвикателство за всеки алпинист. Изградени са от светъл гранит – вижте в галерията планинска фотография. Mount Thor  на  остров Baffin –  гранитни скали с най-висока трудност на изкачване и най-голямата денивелация на отвесна скала 1250 метра и среден ъгъл от 105 градуса (вижте снимка 2). Ако сте любител на високи пълноводни  водопади посетете Британска Колумбия.

Най-посещаваните забележителности в Канада

Тук има няколко водопада с изключителен висок пад на водата  - Alfred Creek Falls, Hunlen Falls,  Deserted River Falls, Francis Falls и Helmcken Falls. Сигурно много от вас са виждали тези страхотни снимки от синьото езеро Moraine, което е разположено в Долината на Десетте върха на височина 1885 метра. Pacific-Rim-National-ParkСиният цвят най-добре се вижда през летните месеци и се дължи на пречупването на светлината . Има изградени няколко пешеходни туристически пътеки с продължителност между 3 – 6 часа. За Скалистите планини и Ниагарският водопад няма да пишем защото има отделни статии за тези забележителности в Канада.

Най-интересните забележителности в Канада

Опазването на природата е приоритетно дело за канадците и за целта са изградени много национални паркове. Най-големите защитени територии са Национален парк Banff – най-старият парк в Канада. Разположен е за запад от град Калгари, провинция Алберта. Тук е събрано накуп всичко което може да си мечтаете като планински пейзаж – иглолистни гори, ледени полета и ледници. На север се намира друг красив парк – Национален парк Джаспър, най-големият по площ в Канада. В него влиза част от Скалистите планини на запад, ледници, езера, красиви водопади и горещи минерални извори.

Въпреки, че е защитена територия Джаспър парк предлага на туристите рафтинг, риболов, каране на ски, къмпинг услуги и други развлекателни дейности. Към тази обширна област спадат Pyramid mountain, Tonquin Valley, Maligne Lake, Medicine Lake и други. Разходката ни ще завърши с Национален парк Pacific Rim. Намира се в югозападна Канада с характерен пресечен релеф и иглолистните гори. Паркът е отворен за туристи от средата на март до края на месец октомври. Парка е много посещаван заради близостта му до Ванкувър.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения