Забележителности в Сомалия


Туристически забележителности в Сомалия

Най-важните забележителности в Сомалия едва ли някой в момента би искал да ги види, заради политическата и икономическа обстановка в тази бедна африканска страна. Може смело да се твърди, че това е най-бедната страна не само на континента Африка, но и в целия свят.

 

Забележителности в Сомалия

Макар страната да притежава изключителни исторически забележителности, на практика няма кой да ги види. Стратегическото положение в Аденския залив и пиратската дейност на сомалийските пирати е известна по света. Липсата на законно правителство и държавни институции прави невъзможно каквото и да е пътешествие от чуждестранните туристи. В миналото Сомалия е била разделена на две колонии – Италианска Сомалия и Британска Сомалия.

По тази причина някои градове и области ще ги срещнете с италиански и английски имена, което не бива да ви учудва. Сомалия е разделена на кланове и на практика цари пълна анархия. Все пак е добре поне на хартия да се знаят, кои са най-важните забележителности в Сомалия, които съществуват по тези земи. Не е тайна, че по тези места преди хиляди години  е кипял живот. Буквално навсякъде може да намерите праисторическа дейност на хората.

Природни забележителности в Сомалия

В Сомалия най-добре са запазени пещерни рисунки и мистериозни знаци, които и до днес не са разгадани от учените. Това е най-богатата колекция от пещерното изкуство в света.  Dhambalin – Togdheer – картини в скалата правени в периода 5000 - 3000 г. пр. Хр. На тях са показани говеда, овце, жирафи и пастир, ловци с лъкове и др. Това е свидетелство за обществата населявали Сомалия през различните периоди от развитието. Подобни пещери има в Laas Gaal , Jilib Rihin и Haadh , Karin Heegan.Somalia

Списъкът с останки от древни градове е много дълъг. Има руини и крепостни стени преди средновековния период. Abasa , Elaayo, Ras Hafun, Maydh – това са градове с многобройни архитектурни забележителности, гробници на владетели и керамика от Близкия изток. Столицата на Сомалия е град Mogadishu. Старата част на града е доста интересна.

Исторически забележителности в Сомалия

Това е пристанищен град основан около 1-ви век от н.е. Все още могат да се видят стари сгради, които са до морето на първа линия на плажа. Almnara Tower – кула построена около 15 век, намира се в центъра на Almnara Tower ,  служи за морски фар. Botiala Fortress – крепост на пристанищния град Botiala. Останки от исляма има: Джамията Fakr ad-Din в  Banaadir. Една от най-старите джамии в Сомалия построена през 1269 година. Найстарата джамия е  Arba Rukun в  Banaadir.

Кръглата кула е висока 13,5 метра построена изцяло от коралов камък. Природните забележителности в Сомалия също будят удивление сред природо защитниците. Все още могат да се видят тропически гори в южната част на страната, както и няколко високи водопади. Iskushuban Falls и Lama Daye – красиви, но непълноводни водопади в Cal Madow планини северна Сомалия. В планините Cal Madow може да видите благоуханни дървета и ендемични животни. 

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения