Уникални забележителности в Етиопия


Исторически и природни забележителности в Етиопия

Предлагаме на вашето внимание едни от най-интересните забележителности в Етиопия, страна с древна култура и бит и разбира се с много изненади ако предпочетете тази дестинация сред атракциите в Африка. Според учени и археолози Етиопия е източник на много исторически богатства, като се има предвид, че именно в тези части на Земята тръгва развитието си човешката цивилизация.

 

Уникални забележителности в Етиопия

Според експерти са открити едва 5% от всичко което съществува по тези земи.  Дори  малкото известни забележителности в Етиопия са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Нека започнем нашата разходка в най-известните национални паркове е Етиопия.

Приятно сафари сред забележителностите в Етиопия

Национален парк Симиен – намира се в планинската част на Етиопия, която е една от най-големите по площ планини в Африка. Тук се намира и най-високият връх на планината Симиен - Ras Dejen (4620 m). Той е четвърти по височина на континента. Въпреки близостта на екватора, най-високите части на тази красива планина са покрити целогодишно с лед и сняг. Парка е създаден преди всичко да опази флората и фауната в региона. Разбира се може да си направите разходка като яздите кон в ограничените за туристи места с помощта на водач.

Статистически данни за забележителностите в Етиопия

В равнинната част на Етиопия се намират национален парк ОМО, национален парк Маго и Рифовата долина. Може дори да си направите рафтинг по река Омо или сафари в национален парк Гамбала. Според статистиката тук живеят 813 вида птици.

Най-голямото езеро сред забележителностите в Етиопия е езерото Тана. Намира се на 1800 метра над морското равнище и е с размери 84км на 66 км. Около него се намират едни от най-високите планини в gondar etiopiaрайона, които засилват красотата на този феноменален природен обект. От езерото Тана тръгва един от ръкавите на най-дългата река в света Нил. Тук се намира един от най-големите водопади по река Сини Нил Tisisat Falls. Най-добрият вариант за начало на екскурзията до водопадите е от град Bahar Dar.

Tisisat Falls са толкова огромни, че при падането си милионите литри вода образуват невероятна дъга, която може да се наблюдава от километри.  Около езерото има доста населени места още от древността. Тук са замъците Гондар и крепостта Фасил Геби. Град Гондар е бивша столица на Етиопия докато е била на власт династията Фасилидите. Крепостта Фасил Геби е построена около 1635 година и е служела за търговски, културен и духовен център в района. Целият комплекс се състои от 5 замъка скрити зад високи каменни стени много приличащи на замъците в Англия.

Най-почитаното място от забележителности в Етиопия е град Аксум. Тук през 4 век аксумите приемат християнството. В цялата област около и вътре в града има толкова исторически паметници ( дворци, църкви и гробници ), че цяла седмица няма да ви стигне да ги посетите всичките.

Други забележителности в Етиопия са каменните църкви в Лилибела. Непременно ги посетете защото това са едни от чудесата на християнската култура. Това са 11 църкви построени в монолитен камък за период от сто години 12 – 13 век след Христа. Намират се 2630 метра над морското равнище и се предполага, че строежа е извършван от горе на долу, защото най-високата част на всяка църква е на равнището на земята.

За историци и археолози, най-голямата забележителност в Етиопия е област Афар и Tiya център на праизторически и археологически обекти. Има доказателства от преди 5 милиона години, че именно от тук е произлязъл човекът  маймуна.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения