Най-известните готически катедрали в света


Най-известните готически катедрали в света

Готически катедрали са много красиви и величественни архитектурни сгради, които нямат нищо общо с племето готи. Това е архитектурен стил, който води началото си през 12 век първо във Франция, а в последствие и в цяла западна Европа до края на 16 век. Характерно за този стил е подчертаната вертикалност, заострената арка, оребреният свод и летящата подпора (контрафорси).

Интересно е да се отбележи, че готическият стил много бързо се прилага в много дворци, замъци и кметства в Европа. Така средновековните владетели са демонстрирали своето богатство и величие и са утвърдили красотата на готическата архитектура. Ето най-големите и най-красивите готически катедрали в Европа.

 

Най-известните готически катедрали в света

Катедралата Свети Стефан във Виена. Символ на австрийската столица, оцеляла през много войни. По времето на  Рудолф IV, херцог на Австрия през 14 век започва строежа на мястото на две по стари църкви. Характерно за тази катедрала е цветният керемиден покрив добавен през 1952 година.

Катедралата в Бургос – намира се в град Бургос, построена през 1221 година на много голяма площ. Посветена е на светата майка на Дева Мария и има уникална готическа украса. Интересното е че строителството продължава почти 300 години. Изцяло е завършена едва през 1567г. като самата готическа катедрала е на три нива.

Катедралата в Реймс – намира се на 130 км от столицата на Франция, Париж. Характерно за тази готическа катедрала е, че в миналото тук са се коронясвали френските крале. Размерите са 138 метра дълга, 38 метра висока, като двете кули са са 81 метра над земята. Към украсата на храма се причисляват 2000 статуи на светции и много красиви гоблени.

Готическата катедрала в Милано - Изключително красива и много свежа, макар да е на 600 години. Намира се в центъра на град Милано, Италия и е изградена в късен готически архитектурен стил.  Известна е още с името Дуомо ди Милано – една от най-големите известни  сгради в Европа. Висока е 108 метра, като цялата е облицована с бял мрамор. Тук е коронясан Наполеон Бонапарт, а в нея се побират 40 000 души. В катедралата може да преброите над 3000 статуи на светци.

Катедралата на Севиля – тази сграда демонстрира величието и богатството на град Севиля по време и след Реконкистата. Самата катедрала се издига на мястото на Голямата джамия Алмохад. Любопитното при строежа на това архитектурно творение е че материала  от съборената джамия влиза в строежа на катедралата. Това е най-голямата готическа катедрала в света и на трето място сред църквите по големина.York Minster cathedral

Йоркската катедрала (York Minster) – най-голямата готическа катедрала в северна Европа. Намира се в град Йорк, Англия. Интерес за туристите представлява най-големият стъклопис в света, който се намира на големият източен прозорец – „Прозорец на Розата”. Не пропускайте да се изкачите на кулата за да видите от високо град Йорк.

Нотр Дам дьо Пари – това е най-известната готическа катедрала в света , може би защото се намира в Париж и рекламата която парижани правят на нея. Строителството и започва през 1163 г.   И завършва през 1345 г. Много красива катедрала с изключително добре запазени склуптури и стъклопис. За съжаление някои от съкровищата на Нотр Дам дьо Пари са унищожени по време на Френската революция, а други са разграбени. Тук е коронясан Наполеон за император.

Кьолнската катедрала – много известна готическа катедрала открояваща се със своите 157 метра височина. Катедралата е кръстена на светците Петър и Мария и държи рекорда за най-голямата фасада в света. Строителството и започва през 1248 година и с малки прекъсвания окончателно е завършена след 600 години. В момента е седалище на кьолнският католически архиепископ.

Базиликата Санта Мария дел Фиоре – Строена е през годините 1296 – 1436 година, намира се във Флоренция и символ на града. Интересна е външната облицовка на катедралата  - полихромни мраморни панели в нюанси между розово, зелено и сиво – бяло. Базиликата Санта Мария дел Фиоре притежава най-големият купол в света изграден изцяло от тухли.

Катедралата в Шартр или по-известна като Нотър Дам дьо Шартър. Намира се близо до Париж и е много добре запазена, пример за изящният готически стил в архитектурата. В момента е почти непроменена  от 13 век, като са запазени дори оригиналните стъклописи. Друг интересен факт е доброволният труд на гражданите на Шартр при строежа на готическата катедрала. Градчето е било център на занаятите в района.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения