Архитектура по света


Манастири в Метеора Гърция

Кои са манастирите в Метеора Гърция, на този въпрос ще дадем ясен отговор в този кратък пътепис. В буквален превод от гръцки както разбрахме метеор означава „горе в небесата“. Има някаква символика в това име, като се има предвид, всичките шест манастира, които посетихме са доста на високи. Същност манастирите са повече, но ние видяхме само шестте най-големи в Метеора.

 

Най-добрият вариант е да отседнете в град Каламбака. Намира се в подножието на Метеора. Важно уточнение е че таксата от три евро е за всеки един от манастирите. Има много ходене и на практика за два дни може ад се види почти всичко важно в този район. Но да не губим време а да започваме нашата разходка

Кои са манастирите в Метеора

 • Манастир  Св. Стефан
 • Манастир Русану
 • Манастир Варлаам
 • Манастир Св. Николай Анапафса
 • Манастирът  Св. Преображение
 • Манастир Сретение Господне

Манастир  Св. Стефан първият манастир, който решихме да посетим. Може да стигнете до него с автомобил, без да има нужда да изкачвате много стъпала. Това е женски манастир, при това доста голям. Видяхме няколко монахини, които не ни обърнаха внимание. Явно са свикнали с туристите.  Обитаван е още от 16 век. През Втората световна война е бил частично разрушен от нацистите, защото са предполагали че тук се крият партизани от съпротивата. Доста спокойно място, макар да е туристическа атракция има известни ограничения за разходка.

Манастир Св. Троица се намира до манастира свети Стефан , защото е на пътя по който се минава. Ако го видите отдолу, ще ви се стори че е на много високо място . Това е така защото отвесната скала е почти 400 метра. Стъпалата за изкачване са много, така че с кола е по-добър вариант. Построен е в периода 1458 до 1476 година. Сутрин има много посетители, затова съвета ми е да го видите следобед. Става доста спокойно място, може дори да се усамотите. За жалост тогава снимането е под въпрос, защото пада сянка и няма голяма полза от снимките. Към днешна дата манастир Света Троица не е действащ, защото монасите които са го населявали са си тръгнали. Каква е причината не разбрах. Сградите са реновирани и изглеждат много добре, поне като фасада.manastir meteora

Манастир Русану  или „Св. Варвара“ е  женски метох с добре поддържани красиви градини. През  XVI век братята Йоасаф и Максим изграждат манастира в сегашния му  вид, като използват основите на по-стар манастир. Бил е действащ манастир до войната, но след немската окупация е закрит. Благодарение на големия интерес към Метеора е преустроен и в момента е действащ от 13 монахини. В олтара на църквата „Свето Преображение Господне“, който между другото е много красив е забранено да се правят снимки.

Манастир Варлаам населен е от 30 монаси, не много, но достатъчно. Втори по големина манастир в Метеора и най-посещавания. Предполага се че името му идва от отшелник, който е живял тук по онова време. През 1518г. братята Теофан и Нектарий, които са имали средства да възстановят църквата и околните сгради, които може да видите в момента.

Манастир Св. Николай Анапафса – прекрасен манастир, стъпил на високата скала в сянката на близките два манастира Варлаам и Големия Метеор. Според мен е най-трудния за изкачване манастир от всички изброени. Може би защото бяхме вече много изморени и малко отегчени от голямото обикаляне два дни. Създаден е от Никанор Анапафсас и носещ неговото име през 12-13 век. В момента живее само един монах, който посреща с радост туристите.

Манастирът Св. Преображение - Големия Метеор, това е най-старият и най-големият манастир. Не случайно го наричат така, защото е лицето на Метеора. Изграден е на най-високата скала през 1344 година от 14 монаси, които по-късно се заселват тук. Светогорският монах Атанасий изработва каноните по които ще живеят всички в манастира и до ден днешен е неофициален глава на Всичките манастири в Метеора. До манастирът Св. Преображение се стига с каменна стълба, като тук могат да се разгледат много ръкописи и картини от историята на това място. Църквата е много интересна като архитектура. Представлява купол с 12 стени, висок 24 метра. Отвътре храма е изографисан от теофан Критски и синовете му. Има много сцени по таваните изобразяващи преследването на християните от римляните.

Манастир Сретение Господне е малко посещаван от туристите, защото не е действащ (затворен за посещение). На някои карти дори не присъства. Намира се близо до Големия Метеор, но може да направите снимки само отвън.

Какво трябва да знаете за манастирите в Метеора

Облеклото трябва да е приемливо, т.е. не се позволява влизането по къси гащи и голи рамене на жените. Между другото, такъв тип изисквания имаше на остров Лемнос, но това е друга тема. Входната такса е 3 евро за всеки манастир. Може да се храните в таверните, които са в близост до Метеора. При хубаво време има много варианти за снимане от панорамни площадки около манастирите.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

 • Приятели
 • Полезни сайтове
 • Приятели
 • Friends
 • Friends
 • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения