Архитектура по света


Пещерите Лонгмен Китай

Пещерите Лонгмен Китай издълбани от човешка ръка в продължение на 634 години. Намират се до древната столица Луоянг. Градът е с над 7 милиона население и има няколко забележителности. Едната е пещерите със скалните фрески, които са започнати 493 година. Пещерите Лонгмен, се виждат ако плувате с кораб по река Yi. Те са част от световното културно наследство на Китай. Такива скални комплекси с подобни размери има още на три места.

 

 

Пещерите Mogao в Dunhuang, пещерите Yungang в Datong и пещерите Dazu в Чунцин, които публикувах вече. Пещерите са разположени в долината на река Yihe между ароматната планина и планината Longmen. Строителството на пещерите е започнало в династията Northern Wei и продължило около 400 години до династията Тан. Има общо 2345 ниши, над 100 000 статуи на Буда и повече от 2800 надписи. Най-голямата статуя е 17 метровата Буда Вайрокана и най-малката фигура на микрогравиране на Буда е само 2 инча височина.

Какво представляват Пещерите Лонгмен Китай

Изсечени са в близките скали от стотици хиляди каменоделци. Повечето статуи са добре запазени или поне тези, които аз видях. Учудващо е как са консервирани или защитени от атмосферните условия (дъжд и вятър). Панорамната обиколка е добре направена, но се пригответе да изкачите над 800 стъпала и още толкова да слизате за да видите основната част на статуите. Трябва също да напиша, че и от двете страни на река Yihe се вижда добре всичко до най-малката статуя. Доста трудоемка работа ако ме питате.

Подобен мащаб на изсечени в скалите фигури видях в мистичния каменен град Петра. В скалите има изсечени стълби до всяка статуя, но за жалост не са достъпни за туристите по обясними причини. Има малки дупки, в които са изсечени малки статуи на Буда. От другата страна на реката има храмов будистки комплекс Храмът Сянгшан срещу пещерите Лонгмен, гротовете на Драконовата порта, в град Лоян с характерните извити, цветни покриви на пагодите.

Тук се усеща влиянието на индийската култура.  Ако си закупите един билет може да посетите всичко в тази атракция. Излиза доста по-евтино от колкото да разгледате само Пещерите Лонгмен Китай. Целият комплекс е пешеходна зона, което е голямо предимство за туристите. Всичко е много добре поддържано, а за чистотата да не говорим. Въобще в Китай ви трябва един цял живот за да разгледате всичко както трябва. Това според мен е един от най-големите храмове в скалите, и се надяваме се да сме ви били полезни.

В този град Луоян имах най-любезното посрещане в хотела в който бях отседнал. Както обикновено единственият чужденец. Предполагам, че дори ми дадоха по скъпа стая от тази, която бях резервирал. Всеки ден ми пишеха на една бележка ,че съм ценен гост, оставяха чиния с банани, домати чери и йогурт в стаята, за което после ми казаха, че е нормално за много ценен (уважаван) гост.

Предлагаха допълнително безплатна минерална вода а накрая дори ме откараха до гарата с служебна кола. Не съм сигурен, защо бях така обслужен. Също така, в този град ходих да се храня на един пазар до един ограден квартал (затворено гето), където готвеха много вкусно и беше много евтино а и много ми се радваха, че се храня между обикновените хора.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения