Изгодно ли е да си купите в момента панелка?


Изгодно ли е да си купите в момента панелка?

Ако проучвате пазара на имоти от години , сигурно ще забележите една много интересна тенденция. Следейки обявите по вестниците , а защо не и в интернет установяваме , че в момента има доста оферти за размяна на жилище.

Изгодно ли е да си купите в момента панелка?

Тъй като народа като цяло няма пари, единственната алтернатива е да търси изгодна смяна.Появиха се обяви за вила или къща на село за замяна на  панелка в града.

На пръв поглед нищо необичайно.

Пазар на имотите в България

Обаче като се замисли човек, има едно много важно предимство за да наклони везната към подобна заменка.

Макар и да не е в много добро състояние вилата или къщата на село върви със земята под нея, а както сами се досещате земята си запазва стойността даже и се покачва. Панелното жилище пък има тенденция да върви надолу.

Така че идва един момент , в който излиза, че сте на абсолютна печалба.

Анализ на имотите в града и селото

Не гледайте панелките като нещо което трябва скоро да се отървете.

Ако жилището има изолация и е правен скоро качествен ремонт , то може още дълги години да ви радва и топли. Така , че кризата си е криза, но не е безисходица нали?

Кризи като тази е имало и преди и ще има и за в бъдеще. Има тук и известен парадокс. Според статистиката на централната банка БНБ около 13 милиарда лева имат хората на влогове. Това са пари, с които нашата икономика може да тръгне нагоре.

Но уви хората, които ги притежават искат да са сигурни за бъдещето си. Банките държат тези пари и си играят с тях като раздават кредити на задлъжнелият български народ. Като самата панелка например се кредитира с 50% стойност.

Т.е. банката може да ви я вземе и продаде с голяма печалба.панелни жилища

Отделно че печели и от високата лихва. Не се заблуждавайте , че като свърши тази криза(дай боже по-скоро), нещо ще се промени. Има много фактори които влияят на продажната цена на едно панелно жилище.

Най-важно е къде се намира (кой квартал) , като цените за крайните квартали в София варират от 400-600 евро за квадратен метър, а във Варна са 600-800 евро.

Някои анализатори смятат че бетоновите соц. сгради ще се сринат като цена, но за тяхно съжаление такава тенденция не се очертава.

Друг важен момент в психологията на купувачите е лошото качество на новопостроените сгради, от където идва колебанието при избор на имот.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения