Новя сонда на НАСА към астероидтероида, който ще удари Земята


НАСА ще изпрати сонда на астероида, който ще удари Земята

НАСА подготвя да пусне сонда към астероида, за който се предполага че ще удари Земята.

С помоща на роботизирана ръка ще се  вземат проби, чието изследване в бъдеще може да помогне да разберем по-добре как Слънчевата система се е формирала и как  евентуално се зародил живота.

Новя сонда на НАСА към астероидтероида, който ще удари Земята

Според официалното съобщение от пресцентъра на НАСА, мисията ще  получи дългото  име Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer, сократено OSIRIS-Rex. Тази  първа мисия на САЩ е уникална с това, че ще се вземат проби от астероид, които ще се донесат на Земята.

Ще има ли Апокалипсис скоро

Чарлз Болдън , ръководител на НАСА, заяви, че такива автоматизирани мисии ще  проправят пътя за хората до астероиди в дълбокия космос. Полетът на  OSIRIS-Rex ще е четири години, и тя ще кацне на  астероида 1999 RQ36 през 2020 г.. удар на Земята със астероид

Когато машината достигне до астероида, тя ще започне шест месеца цялостно изследване на нейната повърхност, събиране на проби по протежение на пътя - общо малко над четири унции. На Земята OSIRIS-Rex трябва да се върна  през 2023 г.. 

Астероид ще удари Земята

Очаква се,  разходите на мисията да  бъдат около $ 800 милиона.По-рано учените изчислиха, че този астероид се счита за потенциално опасен, тъй като орбитата му минава близо до Земята.

 Специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели от Калифорнийския технологичен институт, Съединените щати , които извършиха точни изчисления по поръчна на НАСА, и Университета на Валядолид, Испания , Университета в Пиза и на Националния институт по астрофизика в Рим, Италия , изчислиха траекторията на астероида до 2020 година. астероид се удря в Земята

Диаметърът на астероида е 560 метра, той е открит през 1999 година. Както се оказа, потенциалът на сблъсък на астероида „1999 RQ36” със Земята е 0.00092, или по просто казано около едно  на десет хиляди. Въпреки това, приблизително двойно по-голяма вероятност  точно този астероид да ни удари е през  2182 г.

Нека добавим още, че НАСА на 14 декември 2009г. пусна в експоатация широколентов инфрачервен телескоп „Wide-field Infrared Survey Explorer” (WISE) една от задачите, на който е да наблудава астероидите, които идват от дълбокият Космос.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения