Как влиза водата на ваната в канала?


Как влиза водата на ваната в канала?

А)по часовниковата стрелка

Б)обратно на часовниковата стрелка

В)право надолу

Г)зависи

Как влиза водата на ваната в канала?

Зависи.

Широко разпространеното убеждение, че движението на водата към канала се определя от Кориолисовата сила, създавана от въртенето на Земята, не е вярно. Макар че тази сила влияе на голямомащабни и дълготрайни атмосферни явления като ураганите и океанските течения, тя е твърде слаба, за да има ефект върху домашният водопровод. Посоката на движение на водата при изпразване се определя от формата на ваната, от това откъде се пълни тя, и от вихрите, създадени по време на къпането и при изваждането на тапата.

Ако една напълно симетрична вана с мъничък отвор за изпразване и тапа,която може да се махне, без да се раздвижи водата, се напълни и  се остави така цяла седмица, така че да затихнат всички движения, тогава е възможно да се наблюдава слаб Кориолисов ефект. Той ще накара водата да се върти обратно на часовниковата стрелка в северното полукълбо и по часовниковата стрелка в южното.

За изграждането на този мит спомогна включването му в серията на Майкъл Палин ,, От полюс до полюс”. Там показаха един човек, който трябваше да демонстрира ефекта от двете страни на екватора.Тази демонстраця обаче показа обратна  на очакваната посока на въртене и в двата случая.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения